V. Ažukaitė: „Fechtavimosi dėka pažinau nuostabius žmones bei išmokau mėgautis ir stresinėmis situacijomis“

2022-09-05 Atnaujinta: 2022-09-05
Kauno sporto mokykla „GAJA“

Artėjant rugsėjo 13 dieną Kauno sporto mokyklos organizuojamam renginiui „Olimpinė diena“, toliau pristatome visas mokykloje išmėginti galimas sporto šakas ir pakalbinome šiuo metu geriausią Lietuvos fechtuotoją bei mūsų sporto mokyklos trenerę – Viktę Ažukaitę.

Kaip tu pamilai fechtavimosi sportą? Kuo jis tave sužavėjo? Nuo kelių metų sportavai ir kiek metų dirbi trenere?

Fechtavimosi treniruotes pradėjau lankyti gan vėlai, nors nuo mažų dienų stebėdavau treniruotes ir būdavau su mama, kuri jau tuomet dirbo su šia sporto šaka. Vaikystėje tik dūkdavau sporto salėje, tačiau paaugus mama siūlydavo išmėginti save treniruotėse, taip ir užsikabinau.

Kuo jis tave sužavėjo?

Mane tikrai sužavėjo emocijos, kurias gauni sportuojant fechtavimasį, tas tobulo dūrio jausmas bei šios sporto šakos dinamiškumas man patiko labiausiai. Taip pat augant supranti, jog šia sporto šaka gali užsiimti visi ir aukšti, ir žemi, greičiau subrendę vaikai ar vėlyvo brendimo, nes šioje sporto šakoje visada gali rasti pranašumo situacijų.

Nuo kelių metų sportavai ir kiek jau metų dirbi trenere?

Kaip ir minėjau, salėje tikrai jau būdavau nuo kokių 8 metų, bet tuo metu į šį sportą rimtai nežiūrėjau ir užsikabinau tik vyresniame amžiuje. Trenere dirbu jau 5 metus, bet tas laikas prabėga nepastebimai, nes stengiamės, jog vaikams treniruotėse būtų smagu, tai ir su tokiu geru emociniu užtaisu treniravimas netampa rutina.

Praėjusią vasarą nuostabiai pasirodei Pasaulio taurėje ir vos nepateikei didžiausios sensacijos Lietuvos fechtavimosi istorijoje. Kiek tas Lietuvos fechtavimosi lygis yra išaugęs? Ar šioje rungtyje didelę reikšmę turi ir sėkmės faktorius?

Taip, nemeluosiu, tas pasiekimas, kurį pavyko pademonstruoti Egipte vykusioje Pasaulio taurėje tikrai visus užvedė, nes visi pajuto, jog galima kabintis už pasaulio fechtavimosi elito lygio.

Pastaruoju metu lygis yra tikrai gerokai išaugęs, nes fechtavimosi sportą renkasi vis daugiau vaikų. Išaugus sportuojančio jaunimo skaičiams, natūraliai ir vietinė konkurencija yra išaugusi, kas leidžia geriau pasiruošti ir tarptautiniams turnyrams. Sunkumai prasideda, kai paaugliai baigia mokyklą ir to laiko treniruotėms gerokai sumažėja.

Šis sportas yra visiškai nenuspėjamas, nesvarbu ar tu esi iš itin turtingos komandos, kuri turi milijonus, ar sunkiai patenki į didįjį turnyrą. Čia visi gali nugalėti visus, nes šiame sporte esant lygiam rezultatui varžovas pats gali pasimauti į špagą ir tu laimėsi.

Kokias pagrindines vertybes stengiesi perduoti jauniesiems šios sporto šakos entuziastams?

Pradžioje stengiamės, jog vaikams būtų smagu, jog jie pradėtų mėgautis stresinėmis situacijomis. Taip pat ugdome ir kovingumą, kurio šiuolaikinio jaunimo tarpe kartais pasigendame, neretai tenka priminti, jog reikia norėti bei siekti įveikti savo varžovą.

Kokias asmenines savybes ugdo ši sporto šaka? Ar fechtavimas tau padeda ir kasdieniame gyvenime?

Ši sporto šaka ugdo kovingumą, atkaklumą, valią. Taip pat ši sporto šaka išmoko sulaužyti taisykles bei kritinėse situacijose pasiekti maksimalų rezultatą. Šios ir kitos savybės man labai padėjo studijuojant, kai prireikdavo, nesunkiai išeidavau iš komforto zonos. Reziumuojant, man šis sportas padėjo susipažinti su nuostabiais žmonėmis bei atidarė labai daug durų.

Visi tėveliai su atžalomis norintys artimiau pabendrauti su mūsų fechtavimosi treneriais, turės puikią progą tai padaryti rugsėjo 13 dieną Kauno SM „Gaja“ stadione nuo 17 valandos vyksiančiame renginyje. Daugiau informacijos apie renginį galite rasti mūsų Facebook paskyroje.
Norėdami pasikonsultuoti dėl fechtavimosi užsiėmimų laiko galite susisiekti šiais kontaktais:
Julija Valatkaitė +370 625 47305; julija.valatkaitė@smgaja.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Asmens duomenų apsauga
Sutinku     × Uždaryti

Skip to content