Šaudymo sporto trenerė R. Pauliukevičienė: „Profesionaliame šaudyme didelę reikšmę turi sugebėjimas kontroliuoti savo mintis ir emocijas“

2021-07-22 Atnaujinta: 2021-07-22
Kauno sporto mokykla „GAJA“

Šaudymas – tai tikslumo reikalaujanti individuali sporto šaka, kur naudojant šaunamąjį ginklą reikia pataikyti į nejudantį arba judantį taikinį. Tai viena iš seniausių sporto šakų pasaulyje, atsiradusi kai tik buvo išrasti šaunamieji ginklai. Laikoma, kad pirmos oficialios varžybos įvyko 1452 metais Sursee, Šveicarijoje.

Šaudymas – sportas visiems šeimos nariams

Pasak mokyklos trenerės Ramintos Pauliukevičienės, šaudymo sportas yra skirtas visiems: „Jis tinka tiek jaunesniems šauliams, kurie gali smagiai leisti laiką šaudykloje, tiek senjorams, kuriems tai puiki laisvalaikio praleidimo forma, o kai kuriems – ir sportinė karjera. Šaudymu galima užsiiminėti visą gyvenimą ir kiekvienam šeimos nariui,“ – patikina trenerė.

Klasifikacija

Šaudymo sportas apima daugybę šaudymo rungčių ir skirtingų metodų. Štai tarptautinė šaudymo sporto federacija pripažįsta net 15 šaudymo rungčių, kurios turi olimpinį statusą.

Šaudymas skirstomos į rungtis su šautuvu arba pistoletu pagal atstumus (10, 25 ir 50 metrų), pagal kalibrą (4,5 mm, 5,6 mm), pagal parengtį (stovint, klūpint, gulint) ir pagal lytį (moterys, vyrai).

Olimpinės žaidynės

1896 metais vyrų šaudymo sporto rungtys įtrauktos į pirmąsias šiuolaikines olimpines žaidynes Atėnuose, tačiau moterų šaudymo rungtys nebuvo įtrauktos į olimpinių žaidynių programą iki pat 1976 metų.

Iki šiol olimpinėse šaudymo varžybose dalyvavo trys Lietuvos atletai: Vladas Turla (mažo kalibro pistoletas, 1980 m. Maskvoje – 4 vieta), Daina Gudzinevičiūtė (stendinis šaudymas, 1996 m. Atlantoje – 10 vieta, 2000 m. Sidnėjuje – aukso medalis, 2004 m. Atėnuose – 14 vieta, 2008 m. Pekine – 5 vieta, 2012 m. Londone – 14 vieta) ir Ronaldas Račinskas (stendinis šaudymas, 2016 m. Rio de Žaneire – 30 vieta).

Šiais metais Lietuvos olimpinę rinktinę, dalyvausiančią Tokijo žaidynėse, papildė ketvirtasis šaulys, alytiškis Karolis Girulis. Sportininkas Japonijoje dalyvaus dvejose rungtyse: liepos 25 dieną atliks 60 šūvių oriniu šautuvu iš 10 metrų, o rugpjūčio 2 dieną dalyvaus varžybose su mažo kalibro šautuvu iš 50 metrų atstumo, šaudydamas po 40 šūvių iš trijų padėčių – stovint, nuo kelio ir gulint (iš viso – 120 šūvių).

Pasak paties sportininko, tikslas pasiektas – iškovotas kelialapis į Olimpines žaidynes, o dabar belieka tiesiog galingai atstovauti savo šaliai tekančios saulės šalyje. „Papildomais tikslais savęs neapkraunu. Visi ten yra nugalėtojai, o kai ateis diena – rezultatai parodys, kas tądien bus stipresnis,“ – žurnalistams prieš žaidynes yra sakęs K. Girulis.

Svarbiausia – gebėjimas kontroliuoti mintis ir emocijas

Šaudymo sportas apibūdinamas ne tik kaip techninė, bet ir kaip psichologinė sporto šaka. „Šaudymo sporte svarbu temperamentas, nerimo valdymas, ryžtingumas,“ – teigia trenerė R. Pauliukevičienė. „Amžius sporte nėra svarbiausias kriterijus, nes profesionalaus sportininko karjera kiekvienam šauliui prasideda savitu laiku ir dažniausiai tam įtaką daro psichologinis „persilaužymas“.

„Profesionaliame šaudyme didelę reikšmę turi sugebėjimas kontroliuoti savo mintis ir emocijas,  mokėjimas manipuliuoti savo žiniomis ir technika reikiamu momentu. Taip pat reikalinga begalinė koncentracija ir pasitikėjimas savimi.  Kitais žodžiais tariant, šaulys turi sugebėti panirti į tam tikrą būseną, kuri garantuotų maksimalų emocinį atsipalaidavimą ir nenutrūkstamą veiksmų grandinę. O tai pasiekti nėra paprasta,“ – sako R. Pauliukevičienė.

Šis tekstas – straipsnių ciklo „#ruošiantisOlimpiadai“ dalis

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Asmens duomenų apsauga
Sutinku     × Uždaryti

Skip to content