Dziudo kovotoja Miglė Dudėnaitė: „Laukia labai aktyvūs 1,5 metų taškų medžioklėje“

2022-12-01 Atnaujinta: 2022-12-01
Kauno sporto mokykla „GAJA“

Viena Lietuvos dziudo pažibų bei mūsų mokyklos jaunoji trenerė šiuo metu tęsia kovą dėl įskaitinių taškų Olimpinėje atrankoje. Praėjusį savaitgalį Libane „Asian Open“ Olimpinės atrankos ture sidabro medalį iškovojusi Miglė sutiko pasidalinti įspūdžiais apie turnyrą egzotinėje šalyje, trenerės darbo specifiką bei artimiausius tikslus.

Ar normali praktika, jog Europos dziudo meistrai keliauja į kitus žemynus rinkti įskaitinių taškų?

Taip, tai yra visiškai normali praktika. Į Libaną keliavau kartu su Estijos sportininku, o turnyro finale kovojau su Kipro atstove. Turnyre nestigo ir Airijos ar Bosnijos sportininkų, nes visi važiuoja medžioti tų įskaitinių taškų. Visi sportininkai gali dalyvauti nelimituotame skaičiuje įskaitinių taškų turnyrų, todėl viskas atsiremia į finansus ir fizinį pasiruošimą.

Kelių turnyrų per metus įskaitiniai taškai skaičiuojasi?

Skaičiuojasi 6 geriausi rezultatai, nesvarbu, ar tai Europos, ar kuris nors „Open“ turnyras, kiekvienas sportininkas privalo gerinti jau parodytus rezultatus, kitu atveju sportininkams neapsimoka dalyvauti galybėje tokių turnyrų. Vyksta labai daug skaičiavimų, nes tavo vieta niekada nėra garantuota, ir vieną mėnesį gali būti 30-uke, o kitą jau gerokai žemiau.

Ar pirmą kartą teko varžytis Azijos atrankos turnyre?

Taip, Libane buvau pirmą kartą. Turiu pažįstamų, kurie anksčiau yra dalyvavę Azijos turnyruose ir jiems neblogai sekėsi, tai mane paskatino vykti į Libaną ir sudalyvauti šiame „Asian Open“ turnyre.

Kokia atmosfera turnyro metu buvo Libane?

Šiaip labai įdomi praktika, nes kitur organizuojamuose turnyruose, atvykus į areną, sportininkai turėdavo apšilimo salę ar erdvę, vėliau po patikros iki kovos vietos įvesdavo nieko labai aplink nemačius. Libane buvo lengvas chaosas, nes viskas vyko gan laisva forma, o patys dalyviai galėjo stebėti kitų sportininkų kovas bei apšilinėti teko prie žiūrovų, kas galbūt nuėmė dalį streso, bet kartu ir šiek tiek išblaškė.

Kokie dabar tavo artimiausi planai renkant įskaitinius taškus?

Na dabar praėjo tik pirmas pusmetis ir laukia labai įtempti 1,5 metų. Laukia pasaulio čempionatas gegužę, Europos čempionatas kitą rudenį. Ypatingai sunkus bus paskutinis atrankos pusmetis, kuomet užvirs lenktynių dėl taškų kulminacija.

Dirbi trenere bei turi nemažai jaunų auklėtinių, kaip tavo akimis skiriasi šiuolaikinis jaunimas prisimenant save jų amžiaus?

Jei atvirai, prisimenant save jų amžiaus, tai man viskas atrodė labai nerimta ir viską priėmiau kaip žaidimą. Tai dabartiniams auklėtiniams bandau perduoti discipliną, kuri ateina su šia sporto šaka. Visas dziudo sportas turi labai daug moralę ugdančių taisyklių, kurių privalu laikytis.

Kaip sekasi tvarkytis su dabartinių vaikų nekantrumu?

Manau, kad neblogai, nors visi vaikai labai skirtingi, vieniems labai smagu yra laimėti kokį apdovanojimą turnyre, kitiems vaikams pats geriausias dalykas – diržo spalvos pakeitimas. Stengiuosi suprasti kiekvieną vaiką ir, manau, svarbiausia, jog jie jaučia malonumą sportuodami dziudo sportą.

Jeigu manote, jog ir jūsų ar jūsų pažįstamų atžalos norėtų save išmėginti dziudo sporte – mūsų šaunieji treneriai mielai pakvies išmėginti save treniruotėse bei pasistengs, jog vaikams patiktų dziudo sportas.

Norėdami pasikonsultuoti dėl užsiėmimų laiko galite susisiekti šiais kontaktais:

Valdas Šidlauskas +370 652 03008; valdas.sidlauskas@smgaja.lt arba bendruoju el. paštu info@smgaja.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami savo interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Asmens duomenų apsauga
Sutinku     × Uždaryti

Skip to content